Over Tsuki

Tsuki is de meditatiezaal aan de Rijnsburgerweg in Leiden. Taetske heeft die in 1998 gebouwd om Clarity Proces workshops en QLB mediaties te kunnen geven. Nu staat Tsuki niet alleen voor de ruimte, maar is het ook de naam van het bedrijf van waaruit zij haar werk organsiseert.

Tsuki is in de zomer van 2023 gesloten. Taetske is het rustiger aan gaan doen, en geeft alleen nog workshops op uitnodiging. Ga naar haar nieuwe website of neem daar contact op.

Nynckes activiteiten kun je vinden op www.sylck.nl

De naam ‘Tsuki’ komt uit een Japans zen gedicht en betekent ‘maan’. Tijdens mijn verblijf in Shjoso-ji, een zentempel in de bergen bij Takayama, las de abt me dit gedicht – in het Japans – voor. Het was een aaneenritsing van donkere ‘o’ klanken en aan het eind flitste er ineens het woord Tsuki! uit zijn mond. Ik had geen idee wat het betekende, maar het was als een bel in de vroege ochtend. Ik vroeg hem naar de betekenis. Hij vertelde me dat het beschrijft hoe iemand in donker voortstrompelt, en dan ineens verschijnt de maan! Een licht in het donker. Meteen wist ik dat dit de naam van mijn nieuwe zaal moest zijn.

Ook is er een mooi zen verhaal rond de maan dat mooi weergeeft wat we aan het doen zijn in onze workshops:

In het verhaal kijkt iemand naar het weerspiegelde licht van de maan in het water. Omdat het water in beweging is, ziet hij bewegelijke schittering en gelooft dat dat ‘de maan’ is. Pas als de wind gaat liggen weerspiegelt de vorm van de maan zich waarheidsgetrouw. Op dat moment herkent hij het als spiegeling, draait zich om en ziet de maan zelf.

Het is een metafoor voor hoe het denken de werkelijkheid weerspiegelt. Hoe roeriger het denken, hoe gefragmenteerder. Valt het denken stil, niet alleen aan de oppervlakte maar ook in de diepte, dan wordt de spiegeling heel en kan je de spiegeling loslaten om de werkelijkheid te zien.

Het geeft mooi de twee dingen weer die we in het Clarity Proces doen.

  1. het denken tot rust brengen, ook in de diepte (onbewuste patronen ophelderen);
  2. de werkelijkheid ontdekken (ontwaken, illusies van het denken doorzien).

Over Taetske Kleijn

Taetske was leerling van Jeru Kabbal gedurende de laatste 7 jaar van zijn leven. Hij droeg het geven van de workshops en QLB’s aan haar over. Ze begon in 1996 met het geven van Clarity Proces workshops en heeft na het overlijden van Jeru haar baan opgezegd om zich er full time aan te kunnen wijden.

“Wat prettig is, is dat Taetske heel nuchter is. Liefdevol, maar ook scherp en doorsnijdend.”

Lees meer over Taetske Kleijn

Taetskes nieuwe website

Over Nyncke Schepen

Vanaf het moment dat ze in 2003 haar eerste workshop bij Taetske volgde werd Nyncke gegrepen door de eenvoud en doeltreffendheid van de technieken en meditaties van het Clarity Proces van Jeru Kabbal. In 2007 rondde ze de trainersopleiding af en biedt sindsdien workshops, individuele sessies en QLB meditaties aan.

In 2021 is ze het Tsuki team komen versterken. Ze heeft haar basis in Utrecht.

Lees meer over Nyncke in het interview met haar in deze nieuwbrief

Nynckes nieuwe website

Over de lokatie

Tsuki is gevestigd aan de Rijnsburgerweg in Leiden. De workshopruimte is licht en ruim en bevindt zich op de begane grond. Tsuki is uitgerust met actieve luchtverversing die gebruikte lucht naar buiten afvoert. Ook hebben we een krachtige luchtreiniger met HEPA-filter en ioniserende werking waarmee eventuele virusdeeltjes, net zoals in een vliegtuig, uit de lucht worden gehaald.

In Tsuki kun je niet overnachten. Wel zijn er diverse Bed & Breakfasts in de buurt of met een prima trein- of busverbinding naar Tsuki.

Korte Clarity Proces workshops en de QLB cursussen worden meestal in Tsuki gegeven. De langere workshop vinden plaats op verschillende mooie plekken in onder andere Duitsland, Italië, Frankrijk, België, Ierland en Portugal.