Copy
Tsuki nieuwsbrief januari 2021
Beste <<Voornaam / First Name>>,

In deze nieuwsbrief:
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt opgegeven of omdat je een cursus bij ons hebt gedaan. Onderaan deze mail kun je je afmelden of je gegevens wijzigen.
 
C L A R I T Y   T I P S
Woensdag 3 februari 20:00 - QLB voor ervaren QLB-ers (YouTube livestream)
Zondag 7 februari 10.00 - Sunday morning QLB (YouTube livestream)

Vluchten kan niet meer
Vanochtend tijdens het mediteren kwam er een liedje in me naar boven:
Vluchten kan niet meer, 'k zou niet weten waar
Schuilen kan nog wel, heel dicht bij elkaar

Prachtig liedje uit de 70-er jaren van Annie M.G. Schmidt, gezongen door Jenny Arean en Frans Halsema. Nog altijd actueel. Behalve dat schuilen bij elkaar dan, bedacht ik. Dat kan nu ook niet meer. We gaan daar allemaal op onze eigen manier mee om.

Stront
Frits Koster, een van Nederlands bekendste Vipassana leraren, vertelde in een van zijn lezingen over reactiviteit een mooi verhaal. Stel dat je op vrijdagmiddag van je werk thuis komt 'Eindelijk weekend!' en er ligt een berg stront op je stoep. Wat doe je dan? Misschien maak je gelijk rechtsomkeert en belt bij vrienden aan voor een lekker avondje doorzakken en plezier maken. De reactiviteit van vluchten in verlangen. Misschien is je eerste reactie 'Wie heeft gvd die hoop stront daar voor mijn deur gedropt! Dat zal die ene buurman wel zijn, die keek de laatst al zo raar!' De reactiviteit van boosheid, van verwijten. Kan ook zijn dat je denkt 'Nee hè, dat heb ik weer. Daar heb ik nou even helemaal geen zin in', om de berg stront heen loopt, snel naar binnen gaat, linea recta naar je bed en de dekens over je heen trekt. De reactiviteit van depressie, passiviteit. Of misschien schiet je in de angst: 'Hemeltje wat nu? Wat zullen de buren wel niet denken? Wat moet ik hier nou weer mee? Hoe kan ik dat wegmoffelen? Wat heb ik verkeerd gedaan dat die berg stront hier terecht is gekomen?' De reactiviteit van vertwijfeling, verwarring.

Misschien herken je jezelf in een van de voorbeelden, of misschien wel in allemaal of een combinatie. Het is enorm behulpzaam om deze vormen van reactiviteit helder te hebben. Je ziet ze dan vaak in lichte vorm al in je verschijnen voor het uit de hand loopt.

Een andere optie
Er is namelijk ook een andere optie: die berg stront eerst eens goed aan te kijken en op je in te laten werken. Wat ligt daar? Hoe ruikt het? Wat voor textuur heeft het? Hoeveel is het eigenlijk? Zou zo maar kunnen dat er opeens in je opkomt dat je tuin wel wat mest kan gebruiken. En ja, het is even werk en het stinkt, maar wellicht groeit er iets moois uit!

Meditatie, ons proces, is precies dat. Heel mooi zoals Nyncke het beschrijft in het interview hieronder dat ik vorige week met haar deed "Toen ik niet meer bij die vervelende gedachtes en gevoelens weg hoefde te gaan, veranderde mijn leven".

De Quantum Light Breath (QLB) reikt je hier een prachtige vorm voor aan. We mogen nu even niet bij elkaar komen, maar je kunt meedoen aan de QLB's die we per YouTube livestream geven. Op woensdagavond 3 februari om 20 uur of op zondagochtend 7 februari om 10 uur. Je leest er na het interview meer over.

 

"Eindelijk begreep ik waarom ik me diep van binnen vaak ongelukkig voelde" - Interview met Nyncke Schepen.

Nyncke deed de allereerste Inner Core groep die ik in Nederland heb gegeven. Ze sloot ook meteen aan bij de trainersopleiding en heeft sindsdien in haar eigen praktijk veel mensen individueel begeleid en verschillende meerdaagse workshops gegeven.

Drie jaar geleden kwam ze bij me met dat ze voelde ze dat het op haar pad lag om de Quantum Light Breath ook live aan te gaan bieden. Dat is iets wat je niet kunt leren, maar in je moet hebben. We hebben een jaar de tijd genomen om dat uit te zoeken en de fijne kneepjes over te dragen. Het werd me al snel duidelijk dat Nyncke het in haar vingers had! Dat maakte dat jaar tot een plezier waarin ik ook veel van haar heb geleerd.

Toen voor de huidige Inner Core de assisteerplek vrijkwam, was het door de Coronasituatie duidelijk dat het geen gewone Inner Core zou worden. Ik had iemand naast me nodig met de diepgang en ervaring om delen over te kunnen nemen als dat nodig mocht zijn. Voor mij bestond er geen twijfel dat Nyncke daar de aangewezen persoon voor was. Het voelt heel natuurlijk om deze samenwerking nu ook binnen Tsuki vorm te geven. Ik stel Nyncke graag aan jullie voor:

Hoe ben je in aanraking gekomen met het Clarity Proces?
In 2004 kreeg ik de cd van Jeru Kabbal, "The Sunrise of the Soul."  Een vriend van me dacht dat het wel wat voor mij zou zijn. Ik had al best wat gedaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en meditatie, maar wat ik bij deze meditatie ervoer was zó krachtig dat het meteen naar meer smaakte.

Het viel me op dat Jeru aan het eind zegt: "Er zijn manieren om helder te worden. Je zal ze niet op school vinden maar ze zijn er en je kunt ze opzoeken. Het Bestaan wacht op jou om helder te worden en naar huis terug te keren." Dat raakte een diep verlangen in me. Ik ben op internet gaan zoeken en kwam er al snel achter dat Jeru niet meer leefde en dat jij, één van zijn leerlingen, zijn werk voortzet. Het toeval wilde dat jij het daaropvolgende weekend een workshop gaf waar ik op de valreep aan mee kon doen.

Was er iets wat je meteen greep of is de liefde langzaam gegroeid?
Het Clarity Proces en het luisteren naar jou paste me als een handschoen. Het voelde zo ontzettend waar. Ook al begreep ik in het begin niet altijd precies wat je bedoelde. Ik weet nog dat ik dacht: hier moet ik zijn. Ik twijfelde geen moment aan de oprechtheid of zuiverheid van wat er werd gedeeld. Ik ging eindelijk begrijpen waarom ik me diep van binnen vaak ongelukkig en eenzaam voelde en waar ik mijn geluk werkelijk zou kunnen vinden: in het Hier en Nu.

Het paste me ook zo goed omdat ik graag zelf dingen onderzoek in plaats van achter iemand aan te lopen. Dit is natuurlijk helemaal de stijl van het Clarity Proces. Op eigen kracht je waarheid vinden.

Een paar maanden na die eerste workshop had ik een diep ontwakingsmoment. Na die ervaring, die misschien in tijd maar een kwartier had geduurd, was het nog niet zo makkelijk deze in mijn leven te integreren en vrede te hebben met wat ik toen had gezien. Alles is werkelijk één. Niet als een verhaaltje om in te geloven maar ik was die waarheid. Hoewel er geen ik was.

Wat vond je in het Clarity Proces dat je niet ergens anders ook vond?
De combinatie van werken met de denkmachine en het ontspannen in het Nu had ik nog niet eerder in een spirituele weg gevonden. Dat beiden belangrijke componenten van het Clarity Proces zijn vind ik van onschatbare waarde. In mijn ervaring met verschillende therapievormen waar voornamelijk met de herinneringen wordt gewerkt, miste ik het genieten van dit moment. Om ook de lichtheid van het bestaan te ervaren. Spirituele stromingen waar vooral wordt gemediteerd en weinig wordt gedaan met het onderzoeken en leren omgaan het denken, hadden me waarschijnlijk niet zo diep in een proces van helderheid kunnen brengen.

Wat maakte dat je het Clarity Proces ook aan anderen wilde doorgeven?
Toen ik met het Clarity Proces startte had was ik Edelsmid en had ik een eigen atelier. Daar gaf ik ook edelsmeedworkshops en zag ik hoe het mijn cursisten hielp om creatief bezig te zijn en met hun handen te werken. Het intrigeerde me wat er op een dieper niveau gebeurde wanneer deelnemers helemaal gestrest het atelier binnenkwamen om vervolgens na een uurtje zagen en vijlen totaal tevreden en ontspannen weer weg te gaan. Ik wilde weten hoe ik mensen kon helpen om dicht bij hunzelf te komen. Ik had immers zelf die ervaring bij de QLB en het Clarity Proces opgedaan en gunde iedereen dat.

Later, toen ik verder in mijn eigen proces kwam en ik allerlei oud zeer ging doorvoelen, merkte ik hoe fijn het is om daar af en toe een soort reisleider bij aanwezig te hebben. Iemand die zelf op reis is geweest en niet schrikt van heftige gevoelens die boven komen borrelen. Iemand die daar respect voor heeft en ziet dat ze niet uit dit moment komen maar uit oude onverwerkte herinneringen. Dat geeft zoveel ruimte. Het kan er dan allemaal zijn.

Dit is nog altijd wat ik het fijnste vind bij het helpen van mensen; er bij zijn als ze ontdekken dat de antwoorden altijd in hunzelf op ze liggen te wachten. Ik heb zelf ervaren dat toen ik niet meer bij deze vervelende gedachtes en gevoelens weg hoefde te gaan, het mijn leven veranderde.

Wat ga je doen voor Tsuki?
Ik ga in Utrecht, zodra de coronacrisis dat toelaat, de QLB cursus aanbieden en ga ik de driedaagse startersworkshop geven. Dezelfde waar ik ook ooit mee begonnen ben. Natuurlijk ga ik ook gewoon door met het aanbieden van individuele sessies. Dat heb ik de afgelopen jaren het meeste gedaan. Ik kijk er naar uit om met jou samen te werken. Ik kan nog ontzettend veel van je leren en ik heb enorme bewondering voor hoe je mensen in hun weg naar helderheid begeleidt.

Heb je een nieuwjaarswens voor de lezers van de nieuwsbrief?
Dat mensen niet meer van zichzelf hoeven weg te gaan. Wat er zich ook bij hen roert aan emotie of gedachtes. Geen onderscheid tussen fijn en niet fijn. Het wil allemaal beleefd. Dit soort vriendschap of thuiskomen in het moment wens ik iedereen toe.

Aan de slag met Nyncke? Ga naar Cursussen en Workshops en klik het vakje 'met Nyncke' aan, of stuur haar een berichtje op nyncke@tsuki.org.

Als de coronamaatregelen het toestaan, verzorgt Nyncke op dinsdag 16 februari een introductie in de QLB waar je voor slechts € 7,50 een live QLB met haar kunt meemaken.
En van 26 t/m 28 februari de driedaagse Clarity Proces workshop.

Geef je gerust op! Als het niet door kan gaan zorgen we voor een alternatieve datum.


QLB thuis met een YouTube livestream
Al eerder hebben we QLB via zoom gedaan. Dat was fijn, maar de geluidskwaliteit liet te wensen over. Nyncke en Georg zijn op zoek gegaan naar een alternatief en kwamen met het idee het live te streamen via YouTube. En het werkt! Ik vond het best wel spannend om de deelnemers niet te kunnen zien, maar had in de 'op afstand workshops' al gemerkt dat als de mensen met hun rug naar me toe zaten en ik niets van hun emoties kon zien, ik toch op een of andere manier kon voelen waar ze zaten en wat nodig was, waardoor de teksten net als anders vanzelf opborrelden.

Het Dana Clarity Fonds gaf me op een van hun Sharing Clarity avonden gelegenheid het uit te proberen. Het was geweldig! Er is een opname gemaakt die je kun downloaden in onze shop. De helft van de opbrengst komt ten goede aan het fonds.

We verzorgen elke maand een zondagochtend QLB (Engels), en de woensdagavond QLB cursus voor ervaren QLB-ers (3, 10, 17 en 24 februari) wordt ook gelivestreamd.

Keertje proberen?
De livestream op zondag 7 februari is op donatiebasis. Je kunt kosteloos meedoen, of na afloop een vrijwillige bijdrage overmaken.

Voor de livestreams op woensdagavond betaal je het cursustarief (€ 65 voor 4 avonden) of voor een losse avond (€ 20). Na de eerste avond kan je nog overstappen op de cursusprijs. Heb je alle avonden meegedaan dan krijg je de inhaalavond op dinsdag 23 maart er gratis bij!

De livestreams zijn niet aan te raden als je de QLB niet kent of nooit zelf thuis met een opname doet. Neem bij twijfel even contact op via tsk@tsuki.org of doe eerst een 1 op1 QLB sessie met Taetske of Nyncke.
QLB livestream woensdagavond 3 februari
QLB livestream Sunday morning February 7


Online Support groep
We gaan ook weer starten met de Online Clarity Proces Support groep, elke 4e maandag van de maand om 19 uur. Deze avonden zijn in het Engels en bedoeld voor mensen die al een poosje op het Clarity Proces pad zijn en de technieken zelf thuis gebruiken.

De 5 avonden zijn opgebouwd rond 5 ingangen naar het nu:
  • Ruimte voor de adem
  • Ontspanning in het lichaam
  • Toestemming voor de film
  • Wakkere zintuigen
  • Vriendelijkheid in het hart
Je bent van harte welkom!
 
Clarity Proces Online Support groep


Clarity Proces Week in maart nu in het Nederlands
We hebben de week in maart omgezet naar een Nederlandstalige workshop. Het is makkelijker voor Nederlanders om de workshop te verplaatsen mocht het door nieuwe coronamaatregelen niet door kunnen gaan, omdat de week in november ook een Nederlandstalige week is. Heb je zin en kun je omgaan met de onzekerheid? Schrijf je in! Met max vier deelnemers kan ik goed afstemmen op ieders behoefte. Deze workshop is dus ook bij uitstek geschikt voor mensen die al langer met het Clarity Proces bezig zijn en een volgende stap willen zetten.
Clarity Proces Week in de Achterhoek

Agenda Tsuki

* Maandag 25 januari 19:00 uur - Clarity Process Online Support

* Woensdag 3 februari 20.00 uur - Start QLB cursus voor ervaren QLB-ers (4x) online
* Zondag 7 februari 10.00 uur - Sunday morning QLB, online
* Woensdag 10 februari 20.00 uur - QLB voor ervaren QLB-ers, online
* Dinsdag 16 februari 17.00 uur - Proefles QLB meditatiecursus Utrecht
* Dinsdag 16 februari 20.00 uur - Proefles QLB meditatiecursus Utrecht
* Woensdag 17 februari 20.00 uur - QLB voor ervaren QLB-ers, online
* Maandag 22 februari 19:00 uur - Clarity Process Online Support
* Dinsdag 23 februari 20.00 uur - Vervolg QLB cursust (4x) in Utrecht
* Woensdag 24 februari 20.00 uur - QLB voor ervaren QLB-ers, online
* Vrijdag 26 februari 19.30 uur - Clarity Proces Driedaagse in Utrecht

* Zaterdag 6 maart 18.00 uur - Clarity Proces Week, Westendorp
* Zondag 21 maart 10.00 uur - Sunday morning QLB, online
* Maandag 22 maart 19:00 uur - Clarity Process Online Support
* Dinsdag 23 maart 20.00 uur - QLB voor ervaren QLB-ers, online

Kijk voor het complete Tsuki aanbod op de website.
Ga voor QLB en Clarity Proces met anderen naar overig aanbod.
Boeken, cd's, downloads en meer vind je in de webshop.

Warme groet,

Taetske


Share
Tweet
Forward

Gegevens aanpassen of uitschrijven?
Je kunt je gegevens en voorkeuren wijzigen of <<E-mail adres / Email address>> afmelden voor deze nieuwsbrief

 


This email was sent to <<E-mail adres / Email address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Taetske · Rijnsburgerweg 96 · Leiden, Zuid-Holland 2333AD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp